Yiannis Makrynoris @ KROMA (greek text)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΝΟΡΗΣ

Συνέντευξη στο Νίκο Καστανά

Ο Γιάννης Μακρυνόρης είναι ένας νέος, ανερχόμενος σκηνοθέτης, που έχει ξεκινήσει τη δική του πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Αυτή την περίοδο, σκηνοθετεί μαζί με τον Γιώργο Βούλγαρη, την παράσταση «Τρεις και καίγεσαι…» στο θέατρο Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού, ενώ ταυτόχρονα, ασχολείται με ένα σωρό άλλα ενδιαφέροντα πράγματα.  Με το Γιάννη βρεθήκαμε ένα απόγευμα στο κέντρο της χειμωνιάτικης Αθήνας και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα σχετικά με το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική και την τέχνη γενικότερα. Αποσπάσματα από την κουβέντα μας ακολουθούν παρακάτω.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σου με την σκηνοθεσία; Μίλησε μας λίγο για τον εαυτό σου…

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Βίλλια Αττικής, τόπο καταγωγής της μεγάλης μας Έλλης Λαμπέτη.  Από μικρό παιδί είχα πάθος με τις ταινίες, τόσο παρακολουθώντας τις από την τηλεόραση, αλλά και ακόμα περισσότερο, στον κινηματογράφο που με μαγνήτιζε με τη διαφορετική αίσθηση της μεγάλης οθόνης και αίθουσας. Το να μπαίνω και να χάνομαι σε έναν άλλο κόσμο -διαφορετικό από αυτόν που αντιλαμβανόμουν μέχρι τότε- ήταν κάτι που με μάγευε. Στην καθημερινότητά μου, το μυαλό μου έτρεχε συνεχώς δημιουργώντας μικρές «ταινιούλες» από το κάθε τι που συνέβαινε γύρω μου. Πολλές φορές καθόμουν και κατέγραφα τις ιδέες που μου έρχονταν, ενώ κάποιες από αυτές εξελίσσονταν και σε σενάρια. Με την κάμερα ξεκίνησα να ασχολούμαι κοντά στην εφηβεία μου, φτιάχνοντας μικρά, ερασιτεχνικά βιντεάκια, προσθέτοντας τη φαντασία μου και τη δική μου ματιά σε ό,τι κατέγραφα. Από τότε ήξερα ότι η σκηνοθεσία και το filmmaking ήταν κάτι που ήθελα να κάνω στη ζωή μου.

Filmmaking και σκηνοθεσία: Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους και αν ξεχώριζες ένα από τα δύο, ποιο θα ήταν αυτό;

Είναι και τα δύο παρόμοιες έννοιες, καθώς έχουν κοινή ρίζα τη δημιουργία μιας ιστορίας. Η σκηνοθεσία είναι η οπτική απόδοση του σεναρίου, το στήσιμο των ηθοποιών και των σκηνών, η δημιουργία καταστάσεων και ατμόσφαιρας. Το filmmaking είναι η σκηνοθεσία συν όλα τα υπόλοιπα τεχνικά μέρη δημιουργίας μιας ταινίας. Περιλαμβάνει δηλαδή τη σκηνοθεσία, το σενάριο, τη δουλειά πίσω από την κάμερα, το μοντάζ των σκηνών, τη μουσική επιμέλεια, την προσθήκη διαφόρων οπτικοακουστικών εφέ -όσο χρειάζονται- και ουσιαστικά καλύπτει όλα τα απαραίτητα στάδια για την ολοκλήρωση μιας ταινίας. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιο από τα δύο ως αγαπημένο μου γιατί και τα δύο τα αγαπώ το ίδιο. Για παράδειγμα, στο filmmaking, με εξιτάρει και με μαγεύει το να φτιάχνω από το μηδέν μια ολοκληρωμένη ιστορία με το να καταπιάνομαι με όλα τα μέρη της παραγωγής της˙ γίνομαι ένα πολυεργαλείο! (γέλια) Το ίδιο όμως αισθάνομαι και όταν σκηνοθετώ μόνο. Βασικός κορμός και των δύο ειδών είναι βέβαια το σενάριο, κάτι με το οποίο επίσης λατρεύω να ασχολούμαι.

Αλήθεια, πώς προέκυψε η συνεργασία σου με τον ηθοποιό Γιώργο Βούλγαρη;

Η γνωριμία μου με τον Γιώργο Βούλγαρη έγινε πριν αρκετό καιρό, αφότου είδε στο internet το “Post-It”, ένα ψυχολογικό θρίλερ-τρόμου που είχα φτιάξει για τη συμμετοχή μου σε ένα φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους το 2004. Το Post-It ήρθε στο προσκήνιο τον χειμώνα του 2016 με την κινηματογραφική διανομή του «ΕΥΤΥΧΙΑ», μιας μεγάλου μήκους ταινίας του σκηνοθέτη Χρήστου Πυθαρά, της οποίας το σενάριο έχει βασιστεί στο Post-It. Ο Γιώργος ήρθε αρχικά σε τηλεφωνική επαφή μαζί μου και μου εξέφρασε όλα αυτά που λόγω της εμπειρίας του είδε στην τεχνική μου, ενώ συζητήσαμε και το ενδεχόμενο συνεργασίας, όπως κι έγινε. Το καλοκαίρι του 2017 παρουσιάσαμε στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στη Γλυφάδα τη θεατρική παράσταση «Άκουσέ με… Αντέχεις;», ένα δυνατό έργο που πραγματευόταν το επίκαιρο προσφυγικό ζήτημα μέσα από τα μάτια των παιδιών-θυμάτων. Το κείμενο ήταν δικό μου και βασίστηκε πάνω σε πραγματικές μαρτυρίες παιδιών που έζησαν τη φρίκη του πολέμου στις χώρες τους και στο πώς κατέληξαν να φτάσουν στην Ελλάδα και στα hotspots περισυλλογής και διαμονής. Σκηνοθετήσαμε από κοινού την παράσταση με τον Γιώργο και επιλέξαμε παιδιά για πιο ρεαλιστική απόδοση του έργου. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά μας αρέσουν και στους δυο οι προκλήσεις και η συνεργασία μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, καθώς προέκυψε ένας ιδιαίτερος συνδυασμός θεατρικής και κινηματογραφικής οπτικής. Ο Γιώργος είναι ένας εξαίρετος άνθρωπος που είναι πολλά χρόνια στον χώρο και με τη μεγάλη εμπειρία του ως ηθοποιός, με βοήθησε πολύ στο να εισάγω την κινηματογραφική μου ματιά στο θεατρικό σανίδι, έναν χώρο για τον οποίο δεν είχα ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις πέραν της εμπειρίας μου ως θεατής παραστάσεων. Το να δουλεύω μαζί του είναι για μένα μεγάλο σχολείο. Είναι ένας πολύ ακομπλεξάριστος, αληθινός άνθρωπος με ήθος, που πιστεύει στο όραμα νέων δημιουργών και είναι πρόθυμος να τους βοηθήσει, ειδικά σε μια εποχή που στον ανεξάρτητο τομέα τα πράγματα είναι πολύ δυσκολότερα. Έτσι, η επιτυχημένη πρώτη μας θεατρική συνεργασία οδήγησε και στην επόμενη του φετινού χειμώνα, με τίτλο «Τρεις… και καίγεσαι».

Από το “Post-It” στο «Τρεις… και καίγεσαι»…  Πες μας λίγα λόγια για αυτές τις δουλειές.

Το Post-It είναι ένα μικρού μήκους φιλμ που πραγματεύεται την ιστορία μιας νεαρής κοπέλας, η οποία κάθε μέρα που γυρίζει στο σπίτι μετά από το καθιερωμένο της τζόκινγκ, ανακαλύπτει κολλημένα στην πόρτα της μυστηριώδη χαρτάκια Post-It που προμηνύουν μια παράξενη κι εφιαλτική αντίστροφη μέτρηση. Η ταινία συγκαταλέγεται στα θρίλερ, καθώς είμαι τεράστιος οπαδός των ταινιών μυστηρίου/θρίλερ/τρόμου. Μέσα από την εν λόγω συμμετοχή μου σε φεστιβάλ μικρού μήκους το 2004, με βρήκε και επικοινώνησε μαζί μου ο σκηνοθέτης Χρήστος Πυθαράς και μου ζήτησε να χρησιμοποιήσει το σενάριό μου ως βάση για μια δική του, μεγάλου μήκους ταινία. Έτσι γεννήθηκε η πολύ αξιόλογη ταινία ΕΥΤΥΧΙΑ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας τον χειμώνα του 2016 και έπειτα σε διάφορα φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Το «Τρεις… και καίγεσαι»  αποτελεί τη δεύτερη καλλιτεχνική συνεργασία μου με τον Γιώργο Βούλγαρη και πραγματεύεται το ζήτημα των επιλογών που κάνουμε σε κομβικές στιγμές της ζωής μας και το πού μπορούν αυτές να μας οδηγήσουν. Κεντρικός χαρακτήρας του έργου είναι ο Λευτέρης, ένας μέσος Έλληνας που οι επιλογές του τον έχουν οδηγήσει σε μια συμβατική ζωή. Μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα διαπιστώνει ότι είναι νεκρός, ενώ μια απεσταλμένη από τον άλλο κόσμο του δίνει μια ευκαιρία να ξανακερδίσει τη ζωή του εάν ολοκληρώσει με επιτυχία μία από 3 δοκιμασίες. Έτσι, επιστρέφει με flashback στο παρελθόν του προκειμένου να αλλάξει κάποια πράγματα από τη ζωή του, ώστε να αλλάξει με αυτόν τον τρόπο και το πεπρωμένο του. Πρόκειται για ένα ευφάνταστο κείμενο του Αλέξανδρου Βαλκανά που έχει άμεση απεύθυνση στο κοινό, καθώς περιέχει στοιχεία αληθινά και καθημερινά που λίγο-πολύ τα έχουμε ζήσει όλοι μας, γι’αυτό και μπορεί ο καθένας μας να ταυτιστεί τόσο με τις καταστάσεις, όσο και με τους χαρακτήρες του έργου. Η πρεμιέρα μας ήταν στις 30 Νοεμβρίου και το έργο παίζεται κάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ στο θέατρο «Λύχνος Τέχνης & Πολιτισμού», Χαλκιδικής 83 & Ιερά Οδός στο Γκάζι.

Ποιες θα έλεγες ότι είναι οι επιρροές σου σκηνοθετικά;

Πολλές και διάφορες, αφού ο κάθε σκηνοθέτης έχει και κάτι διαφορετικό να δώσει. Δύο από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες που εκτιμώ πολύ για το έργο τους, είναι ο Alfred Hitchcock και ο John Carpenter. Είναι και οι δυο τους τεράστιες μορφές στον χώρο του μυστηρίου-αγωνίας-τρόμου και μου έχουν προσφέρει πολλές όμορφες ανατριχίλες με τις ταινίες τους που ξαναβλέπω ακούραστα. Εκείνοι λοιπόν θα έλεγα ότι είναι οι σημαντικότερες επιρροές μου, αν και υπήρξαν και διάφοροι άλλοι σκηνοθέτες που άφησαν το δικό τους προσωπικό στίγμα στην εποχή τους και στο είδος τους και σίγουρα επηρέασαν και πάντα θα επηρεάζουν νεότερους δημιουργούς.

Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, κάποια μελλοντικά σχέδια;

Εφόσον έχω ήδη συνεργαστεί με τον Γιώργο Βούλγαρη άψογα σε 2 σκηνοθετικές δουλειές, σκοπεύουμε να επαναλάβουμε το καλλιτεχνικό μας «μαγείρεμα» με μια ποιητική συλλογή μιας νέας και πολύ ταλαντούχας ποιήτριας, της Ευαγγελίας Ματούλα, που την προσαρμόζουμε ως θεατρικό μονόλογο, καθώς ετοιμάζω και μια ταινία μικρού μήκους σε δικό μου σενάριο. Επίσης, ξανά σε συνεργασία με τον Γιώργο, έχουμε αναλάβει τη σκηνοθεσία μιας παράστασης με πρωταγωνιστές εφήβους και είμαστε στην περίοδο των προβών. Γενικότερα, υπάρχουν ιδέες για πολλά πράγματα που εύχομαι να πάρουν τον δρόμο τους στον δικό τους χρόνο.

(Σημ. Η παράσταση “Τρεις και καίγεσαι” θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.)

Το “Post – It” μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει στα εξής κανάλια:

https://vimeo.com/151847481

Το trailer του «Τρεις… και καίγεσαι» βρίσκεται στο παρακάτω link:

https://www.youtube.com/watch?v=vEv055z_3Y8

It's only fair to share!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn