Συνέντευξη με τις Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι και Αριστέα Μπισμπίκη

Συνέντευξη με τις Γκαμπριέλα Τελεκφάλβι και Αριστέα ΜπισμπίκηKROMA/Labyrinth of Senses

Στις 11 Μαΐου 2019, η ομάδα του TEDxPanteionUniversity επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη με τη θεματική “The Age of Smupid”.

To KROMA Art Magazine συνομιλεί με την Gabriela Telekfalvi και την Aristea Bismpiki για την συμμετοχή τους στο event, την επικείμενη ομιλία τους σε αυτό και για πολλά, πολλά άλλα!

 

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του Labyrinth of Senses και ποιος είναι ο σκοπός του;

Γκαμπριέλα: Η ιδέα πίσω από το Labyrinth of Senses είναι απλή. Να έρθουν άτομα με και χωρίς αναπηρία σε αλληλεπίδραση μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, ώστε σταδιακά η αναπηρία να αποστιγματιστεί και περισσότεροι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη διαφορετικότητα με σεβασμό και κατανόηση. Όλα αυτά ξεκίνησαν το 2014 συνδιοργανώνοντας ένα τριήμερο συνέδριο 3-5/12 ανάμεσα στην Παγκόσμια ημέρα ΑμεΑ και Εθελοντισμού. Έψαχνα λοιπόν ένα τρόπο αυτά τα δύο να τα ενώσω με δημιουργικό και διαδραστικό τρόπο και κάπως έτσι ξεκίνησε το Labyrinth of Senses.

 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου στο εγχείρημά σας;

Γ: Η αλήθεια είναι πως όλα αυτά τα χρόνια έχει υπάρξει πολύ θετική. Μάλιστα από κάθε δράση έχουμε γραπτώς feedback από τους συμμετέχοντες και είναι πολύ ενθαρρυντικό να μας λένε πώς ένιωσαν και να συνδέονται μαζί μας μετά ακόμη και ως εθελοντές.

 

Έχετε λάβει κάποιες σημαντικές διακρίσεις. Πώς σας κάνει αυτό να νιώθετε;

Αριστέα: Πράγματι, το 2017 τιμηθήκαμε με το Social Impact Award του Impact Hub Athens, τερματίζοντας πρώτοι σε ψήφους κοινού και στις 18 χώρες που έτρεχε αυτός ο διαγωνισμός. Φέτος, το 2019 μας βρήκε να έχουμε ιδρύσει την ΑμΚΕ KINITRO, στην οποία το Labyrinth of Senses ανήκει ως το βασικότερο Project. Υπό αυτό το πρίσμα ξεχωρίσαμε στο Zero Project, διαγωνισμό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ως καινοτόμος, καλή πρακτική για την αναπηρία, ανάμεσα σε περισσότερους από 3000 συμμετέχοντες από 80 χώρες. Η διάκριση είναι τεράστια από μόνη της και επιβεβαιώνει τη σκληρή μας δουλειά. Kαι ενώ νιώσαμε ακόμη πιο περήφανες όταν αντιληφθήκαμε ότι είμαστε ο μοναδικός Οργανισμός στην Ελλάδα με αυτό τον τίτλο, αντιληφθήκαμε ότι ως χώρα είμαστε σχετικά πίσω σε κοινωνικές πρωτοβουλίες.

 

Μπορεί κάποιος πέρα από το να συμμετέχει στις δράσεις σας, να βοηθήσει και με άλλους τρόπους το έργο σας (για παράδειγμα εθελοντικά); Πιστεύετε ότι ο εθελοντισμός μπορεί να φέρει την αλλαγή στα ελληνικά κοινωνικά δεδομένα;

Α: Πράγματι η κύρια αλληλεπίδραση με τον κόσμο είναι μέσω των δράσεών μας. Ωστόσο μπορούν να συνδεθούν μαζί μας και να γίνουν εθελοντές στέλνοντάς μας email στο volunteers@labyrinthofsenses.com. O εθελοντισμός από μόνος του δεν μπορεί να φέρει την αλλαγή, αλλά το πνεύμα συνεργασίας, και οι προσλαμβάνουσες που έχουν όσοι είναι ενεργοί εθελοντές συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Γι’ αυτό κι εμείς εκπαιδεύουμε μηνιαία τους εθελοντές μας, σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, ώστε να μην είναι μόνο καλοί εθελοντές στις δράσεις μας, αλλά και ευαισθητοποιημένοι, ενεργοί πολίτες.

 

Είστε μέλη της ομάδας των ομιλητών του φετινού TEDxPanteionUniversity. Ποιο είναι το μήνυμα που θα προσπαθήσετε να περάσετε;

Γ: Το TEDxPU είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, μιας και έχω υπάρξει μέλος της οργανωτικής επιτροπής στο παρελθόν σε πολλές θέσεις. Είναι ο τόπος γνωριμίας, και η αφορμή για συνεργασία με την Αριστέα. Το μήνυμα μας θα είναι ότι όσο έχουμε κίνητρο για κοινωνική αλλαγή και δουλεύουμε μεθοδικά θα μπορούμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας! Από το βήμα της σκηνής θέλουμε να μιλήσουμε για τη γυναικεία, νεανική, κοινωνική επιχειρηματικότητα και γιατί όχι να αποτελέσουμε παράδειγμα για κάθε νέο που θέλει να αλλάξει τον κόσμο.

 

H θεματική του φετινού TEDxPU εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους ο σύγχρονος άνθρωπος είναι πιο έξυπνος και ταυτόχρονα πιο “χαζός” από ποτέ. Μπορείτε να μας πείτε μία φορά που εσείς συμπεριφερθήκατε  “smupid”;

Α: Αρχικά να πούμε ότι ο φετινός τίτλος ήταν αφορμή για τεράστια σκέψη. Εκεί που καταλήξαμε είναι ότι αν πρέπει να χαρακτηρίσουμε κάτι αυτό, θα είναι οι πράξεις των ανθρώπων, οι επιλογές τους και όχι τους ίδιους ως “έξυπνους” ή “χαζούς”. Η δική μας smupid κατάσταση, είναι η ίδια η KINITRO. Έχουμε ιδρύσει μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχοντας ξεκάθαρους στόχους πάνω σε ευαίσθητα ζητήματα και το κάνουμε με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης.

 

Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει μία κοινωνία η οποία να παρέχει ίσες ευκαιρίες στους ανθρώπους; 

Α: Ναι, αν δεν το πιστεύαμε δε θα είχαμε κάνει τίποτα από όλα αυτά! Χρειάζεται η απόφαση από την Πολιτεία και ενημέρωση προς τους πολίτες. Η δική μας προσέγγιση σε όλο αυτό είναι η βιωματική εκπαίδευση, που κρίνουμε ότι ευαισθητοποιεί περισσότερο και δίνει κίνητρο για ενεργοποίηση.

 

H φράση “find the spark in you” συνοδεύει το λογότυπό σας. Ποιο θα λέγατε ότι είναι το δικό σας “spark”, που πυροδοτεί τις δράσεις σας;   

Γ:  Η φράση αυτή χαρακτηρίζει το Labyrinth of Senses στο σύνολο του. Το να βρει κάποιος τη σπίθα μέσα του είναι μια δύσκολη διαδικασία, για την οποία ωστόσο, μπορεί να αρκεί ένα απλό εξωτερικό ερέθισμα εκεί που δε το περιμένεις. Το δικό μας spark, αναλλοίωτο αυτά τα σχεδόν 5 χρόνια είναι οι αξίες μας, αυτές της συμπερίληψης, της προσβασιμότητας και του σεβασμού απέναντι σε όλους τους ανθρώπους, που σε κάθε μας δράση τις βλέπουμε να ζωντανεύουν στα μάτια των συμμετεχόντων με τη βοήθεια των εθελοντών μας.

 

Αποτελείτε παράδειγμα για την γυναικεία νεανική επιχειρηματικότητα. Τι θα θέλατε να πείτε στους νέους startuppers;

Α: Ευχαριστούμε πολύ! Η δική μας προσέγγιση στην εταιρία μας διαφέρει πολύ από μια τυπική startup. Θέλουμε να δούμε μακροπρόθεσμα και πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε ό,τι κάνουμε και έχουμε πάντα ως κίνητρο την κοινωνική αλλαγή. Αν θα μπορούσαμε να δώσουμε συμβουλές σε νέους startuppers, θα είναι να εργαστούν βάσει των αποτελεσμάτων που θέλουν να δουν και όχι του κέρδους που θα έχουν οι ίδιοι. Και θα τους προτρέπαμε να ασχοληθούν με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.

 

Το ΚRΟΜΑ είναι ένα ψηφιακό περιοδικό τέχνης που μπορείς να διαβάσεις απευθείας από το κινητό σου. Πώς σας φαίνεται αυτή η εξέλιξη; Θεωρείτε ότι θα έχει θετική επίδραση στην επαφή του κόσμου με την τέχνη;

Γ: Το KROMA είναι ένα περιοδικό που μας αρέσει και ακολουθούμε. Οτιδήποτε digital στη σημερινή εποχή έχει μεγάλη επίδραση, ειδικά στους νέους, που είναι όπως κι εμείς, digital natives. Η προσπάθεια για σύγκλιση των τεχνολογικών μέσων με την τέχνη είναι αξιέπαινη!

 


General Info

Event Opening: Saturday 11th May 2019, 10:00

Event Duration: Saturday 11th May 2019, 10:00 – 19:00

Venue: Benaki Museum, Pireos 138.

Free Admissions

Event Facebook


TEDxPU LOGOTEDxPanteionUniversity

Email

Website

Facebook


 Media Sponsor: KROMA Art Magazine


It's only fair to share!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn