Ένας σύγχρονος Αίσωπος

Ένας σύγχρονος Αίσωπος

 

του Θωμά Μπερτόλη

thomas bertolis

Η γκαλερί «7» παρουσιάζει την έκθεση Γλυπτικής του Θωμά Μπερτόλη με τίτλο : «Ένας σύγχρονος Αίσωπος».

Αν και καταστράφηκε ολοσχερώς, η δουλειά του Θ. Μπερτόλη, εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς στο Μάτι, ο ίδιος δεν πτοήθηκε καθόλου. Αντίθετα εμπνεύστηκε από το κακό που έγινε και με μεγάλη υπομονή και επιμονή έφτιαξε μια νέα σειρά γλυπτών που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε στην γκαλερί 7.
Είναι γεγονός ότι ο καλλιτέχνης είναι ένας πολύ ιδιαίτερος γλύπτης. Ανήσυχος και δημιουργικός, φτιάχνει έργα που ενώ έχουν να κάνουν με την παράσταση, αφαιρούν στοιχεία και προσθέτουν γεωμετρικά μοτίβα όσο αναζητούν μια ιδιόμορφη προοπτική που να μπορεί να αποδίδει μέσω της κίνησης ακόμα και το συναίσθημα.
Οι επιρροές του είναι ποικίλες: τα πολλά και διαφορετικά αναγνώσματά του, τα ταξίδια που έχει κάνει καθώς και οι γνώσεις του σε ιστορία και ιστορία της τέχνης. Βασικές πηγές έμπνευσής του αποτελούν οι Μύθοι του Αισώπου, η Ελληνική Μυθολογία και το βιβλίο των Φανταστικών Όντων του Μπόρχες. Η συγκεκριμένη σειρά γλυπτών, μάλιστα, έχει για κύρια πηγή έμπνευσης τον πολύ γνωστό μύθο του Αισώπου “ Ο πίθηκος που έγινε βασιλιάς”.

thomas bertolis1

Ο Θ. Μπερτόλης δουλεύει με το καθαρό υλικό του πηλού και γι’ αυτόν η φόρμα έχει μεγάλη σημασία. Έτσι γεννιούνται τα διαφορετικά ζώα του: ελέφαντες, ιπποπόταμοι, πίθηκοι, ταύροι, αλεπούδες, κροκόδειλοι, τράγοι, παγόνια, κόκορες, ελάφια, λιοντάρια, ψάρια. Όλα εκφράζουν θετικά συναισθήματα – ή, αλλιώς, την ανιδιοτελή αγάπη των ζώων – ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικά σύμβολα της παγκόσμιας μυθολογίας. Χωρίς να τον ενδιαφέρει η αληθοφάνεια, περιγράφει χαρακτήρες με ψυχικά χαρίσματα, άλλοτε με παιχνιδιάρικη διάθεση και άλλοτε θέλοντας να δώσει μια εικόνα ενός όμορφου, τυχερού και ειρηνικού κόσμου.
Η φιλοσοφική ενατένιση της ζωής μοιάζει να έχει μεγάλη σημασία για τον γλύπτη όπως και η αποδοκιμασία του κακού. Με πνεύμα παρατηρητικό, σαν ένας σύγχρονος Αίσωπος, έχει την ικανότητα να μας διδάξει τι είναι αγάπη με μικρές, απλές ιστορίες ζώων».

 

Ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΡΤΟΛΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Μαρτίου 1973. Ζει και εργάζεται στην Ραφήνα. Ασχολείται με την γλυπτική και την κεραμική από το 1993. Σπούδασε την περίοδο 1993-1995 στο Εργαστήριο του Κώστα Ταρκάση . OpenStudio στο Μετς και την περίοδο 1997-2014 στην σχολή Κεραμικές Μορφές της Μαριλένας Μιχοπούλου στην Ν.Ερυθραία. Παρακολούθησε σεμινάρια γλυπτικής ,κεραμικής και ιστορίας της Τέχνης.
Από το 2007 έως σήμερα έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές- θεματικές εκθέσεις .

 


General Info

Opening Day: Tuesday, 10th September at 20:00-22:00

Event Duration: Tuesday, 10th September – Sunday 29th September

Opening Hours: Wednesday, Saturday 11:00-15:00, Tuesday, Thursday, Friday 11:00-14:00, 18:00-21:00

Website

Curator: Ehra Papapostolou


Gallery 7

Address: Solonos 20 & Voukourestiou, Athens, Attica  106 71 Greece

Tel.: +30 210 36 12 050

Email

Website

Facebook


Media Sponsor: KROMA Magazine


 

It's only fair to share!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn