«Μικροί Πυροβολισμοί Μέσα Στη Νύχτα»: Ο Μίκαελ Κόλχαας αντεπιτίθεται

Σαν σήμερα, πριν από 490 χρόνια (Οκτώβριος 1532), ο Χανς Κόλχαζε κίνησε για την Εμπορική Εκθεση της Λειψίας, όταν του κατασχέθηκαν δύο άλογα ως υποτιθέμενο τέλος για τη διέλευσή του από τη Σαξονία.

 

  • Του Σάββα Σπανούδη

Αρνούμενη η πολιτεία να δικαιώσει το μετέπειτα αίτημα αποζημίωσής του, ο μέχρι τότε φιλήσυχος τριαντάρης έμπορος πήρε τον νόμο στα χέρια του, σκοτώνοντας και λεηλατώντας μέχρι να δικαιωθεί την πόλη της Βιτεμβέργης, ώσπου τελικά συνελήφθη και εκτελέσθηκε δημοσίως στο Βερολίνο.

Η ιστορία του Κόλχαζε ενέπνευσε τον Γερμανό συγγραφέα Χάινριχ Φον Κλάιστ να γράψει το 1808 ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, το «Μίκαελ Κόλχαας».

 

Η πρώτη σελίδα της νουβέλας του Χάινριχ Φον Κλάιστ, «Μίκαελ Κόλχαας»

Οι «Μικροί Πυροβολισμοί Μέσα Στη Νύχτα», η παράσταση του Γιάννη Καλαβριανού που ανέβηκε στην Αθήνα εν μέσω υγειονομικών περιορισμών τον Δεκέμβριο του 2021 και συνεχίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 στην Κομοτηνή και τη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει με τρόπο άμεσο και καταιγιστικό την ιστορία του αγαπητού, νομοταγή, επαναστάτη και εν τέλει αδίστακτου Κόλχαας, μια ιστορία για την οποία ο Φραντς Κάφκα είπε ότι «δεν μπορώ να σκεφτώ αυτό το έργο χωρίς να ενθουσιαστώ και να δακρύσω».

 

Sold Out την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στο «Θέατρο Αυλαία»

Η τελευταία –μέχρι την επόμενη– παράσταση του Μικροί Πυροβολισμοί Μέσα Στη Νύχτα, έλαβε χώρα την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, στη sold out αίθουσα του Θέατρο Αυλαία.

Οι θεατές είδαν και γνώρισαν από κοντά -μέσω των τεσσάρων ηθοποιών- όχι μόνο τον άνθρωπο που τα έβαλε με μια ολόκληρη πόλη, αλλά και τους ηγεμόνες της, τους υπηρέτες της, τους κατοίκους της, ακόμα και τα δύο άλογα του φιλήσυχου Γερμανού γαιοκτήμονα, από τα οποία και ξεκίνησαν όλα.

 

Υπηρέτες, αυλικοί, άλογα, άρχοντες, Μίκαελ Κόλχαας

Κέιμενο, Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Στον ρόλο του Κόλχαας, της γυναίκας του, των αλόγων, των υπηρετών, των αρχόντων, των κατοίκων, των κλητήρων, των φυλάκων και των αυλικών, οι: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργος Σαββίδης

Μουσικός επί σκηνής: Θεόδωρος Κοτεπάνος

 

Διαβάστε ακόμα:

Αργυρώ Ζαννίκου Ψώρα: Συγγραφέας ετών 81

Gold Digital Media Award 2022 for KROMA Magazine!

 

 

It's only fair to share!Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn